Venirea pe lume a unui copil și ajustările din viața de cuplu

 

Noi vă suntem alături în cel mai frumos moment legat de sosirea copilului, botezul acestuia. Totodată, știm că alături de bucuria infinită, venirea pe lume a unui copil înseamnă multe provocări și schimbări în viața de cuplu așa cum o știam. Iată câteva sfaturi pentru proaspeții părinți.

 

 

Sunteți o familie, dar rămâneți un cuplu

Prezența unui copil solicită foarte mult atenția, timpul și energia, în special a mamelor. Este indiscutabilă legătura dintre cel mic și mamă, dependența lui de aceasta la începutul vieții. Dar rolul tatălui nu trebuie neglijat. Sunt studii care arată impactul benefic pe care noul născut îl are asupra unui tată, potențialul pe care un copil îl are pentru vindecarea rănilor unui părinte. Să nu uităm că avem cu toții un trecut, un bagaj emoțional, suferințe și defecte. Totodată, acum tocmai am devenit modele pentru un nou suflet. Este momentul să fim mai atenți la noi înșine și să ne permitem creșterea și vindecarea alături de copil.

Cel mai important aspect în noua familie este relația de cuplu. Cel mic va crește imitând ceea ce vede la părinții lui. El învață de la mamă, în mare parte, cum va fi relația cu sine, iar cu tatăl are primul model de relație cu o altă persoană. Felul în care cei doi se raportează la copil, definește modul în care el se va dezvolta emoțional, încrederea pe care o va avea în sine, abilitatea lui de a iubi și de a ști că merită iubire. Aici, relația dintre cei doi părinți învață un copil care este modelul de urmat în viață. Sănătatea lui relațională de mai târziu va depinde de raportarea celor doi parteneri unul la celălalt.

Este adevărat că nevoile unui copil sunt solicitante și acaparatoare, dar nu uitați de timpul pentru voi. Nu vă grăbiți să vă etichetați cu termenii de „mama” și „tata” și vorbiți-vă în același limbaj de până acum. Nu sunteți mamă și tată unul pentru celălalt, ci iubiți, parteneri. Rolul de părinți este secundar și a fost posibil datorită rolului principal, cel din cuplu.

 

Timpul pentru sine, o necesitate

Este fascinant să ai grijă de un copil, iar iubirea simțită odată cu venirea lui pe lume, se spune că este cea mai pură formă și cea mai acaparatoare. Oricât de atrăgătoare sunt aceste momente, nu uitați niciodată de voi înșivă. Copilul are nevoie de voi pe termen lung, iar pentru a-i fi alături, aveți nevoie să fiți echilibrați, relaxați, cu resurse disponibile pentru a-i oferi ceea ce are nevoie. Se spune că nu poți turna altuiva dintr-un pahar gol, iar acest lucru este cât se poate de adevărat. Dacă voi ajungeți obosiți, epuizați, goliți de energie, frustrați și anxioși în legătură cu această nouă turnură a vieții voastre, veți avea, în scurt timp, foarte puține de oferit. Ideal, o familie presupune doi părinți care au responsabilitatea și datoria de a-și împărți sarcinile, astfel încât fiecare să aibă parte de odihnă, relaxare, timp pentru sine. Nu încetăm să fim indivizi unici, cu nevoi și dorințe, pentru că am devenit părinți. Trebuie însă să ne reorganizăm programul, astfel încât să găsim timp pentru noi înșine. Chiar dacă va fi limitat comparativ cu obișnuința noastră, este absolut necesar pentru ambii părinți.

 

Vindecarea trecutului

Nu suntem perfecți, cum spuneam, iar pentru a putea oferi copilului tot ce este mai bun din noi înșine, dacă nu am făcut-o până în prezent, putem începe să lucrăm la dezvoltarea noastră personală. Acest lucru înseamnă să ne acceptăm limitele și neajunsurile și să ne concentrăm pe vindecarea rănilor purtate în noi. Copiii sunt precum un burete, absorbind din mediul înconjurător ceea ce simt, văd, aud. Suferințele părinților, temerile lor, sunt transmise deseori nonverbal. Anxietatea este simțită și preluată de copil. La fel fricile, dezamăgirile și suferințele. Profitați de această perioadă minunată a vieții folosind-o ca pe un drum al transformărilor pozitive în plan personal, transformări de care veți beneficia voi înșivă, copilul și întreaga familie.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *