Top 5 sfaturi pentru o căsnicie reușită (Partea I)

Oare cum reușesc anumite căsnicii să fie longevive, iar altele nu? Care sunt secretele unei căsnicii fericite? Specialiștii vin cu multe sfaturi în acest sens, dintre care le-am selectat pe 10 cele mai utile. Iată-le pe primele cinci:

 

 

O căsnicie fericită înseamnă să știi să îți recunoști contribuția – bună sau rea

Negarea propriei responsabilități și a rolului jucat într-o căsnicie pavează drumul către dezastru. Atunci când sunt implicate două persoane, nu există una care este bună și o alta rea. Ținând cont aici de faptul că nu ne-am ales un partener toxic… Într-o relație de cuplu este esențial să știi să îți asumi partea de vină, să contribui la rezolvarea unei probleme și să îți ceri iertare. Atunci când arunci vina mereu pe celălalt, nu cauți cu adevărat nicio soluție. Pentru o conectare matură și intimă cu partenerul tău de cuplu, este necesar să știi să îți asumi responsabilitatea.

 

Arătați-vă afecțiunea prin atingeri

Intimitatea fizică este extrem de importantă pentru longevitatea unui cuplu, iar aceasta nu se reduce la actul sexual. Dovezile de tandrețe includ atingerea mâinilor, masarea umerilor, îmbrățișările, sărutările sau mângâierile. Astfel de gesturi eliberează oxitocina, hormonul fericirii și sudează intimitatea unui cuplu.

 

Acceptă că nu veți fi mereu de acord

Se spune că avem mai mari șanse de reușită atunci când ne găsim un partener asemănător nouă. Este perfect adevărat atunci când vorbim despre convingeri, valori sau așteptări, nu neapărat despre personalități sau opinii în anumite domenii. Diferența de opinii nu trebuie să fie motiv de conflict însă și nici să nu ne așteptăm ca celălalt să se „schimbe” și să perceapă lumea la fel ca noi. Din contră, este un prilej de a învăța unul de la celălalt, de a asculta și altă perspectivă și de a găsi drumul comun, construit din compromisuri sănătoase.

 

Ascultarea activă arată interes față de celălalt

Este adevărat, noi femeile avem o nevoie mai mare de a fi ascultate și de a simți un sprijin real în partener. Din partea lui, așteptăm de cele mai multe ori înțelegere, compasiune, validarea sentimentelor noastre și încurajare. La polul opus, un bărbat când expune o problemă, caută de regulă soluții pentru ea. Chiar dacă suntem programați diferit, este important să învățăm și acceptăm nevoia ficăruia fie de apropiere, fie de retragere în singurătate în anumite momente, fără a lua personal aceste reacții.

 

Nu încerca să îți schimbi partenerul

Schimbările sunt dificile, știm acest lucru pe propria piele. Chiar dacă vorbim despre o schimbare dorită, deseori ne lipsesc energia și motivația interioară pentru a produce o schimbare. Oare cum reacționăm atunci când altcineva ne cere o schimbare a cărei necesitate nu o înțelegem? Ce facem când partenerul devine nemulțumit de noi? Într-un cuplu întotdeauna vor exista compromisuri sau ajustări, cei doi se vor forma în cadrul relației lor. Dar pretențiile de schimbare de regulă sunt formulate drept nemulțumiri la adresa celuilalt și erodează un cuplu. Discutați deschis dacă sunt comportamente sau situații care vă deranjează și nu criticați niciodată partenerul ci o purtare a lui. Găsiți împreună soluția, ca echipă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *