Oare care este rolul și simbolul nașilor?

Când suntem mici, la botez, părinții sunt cei care ne aleg nașii. Mai târziu, când ne căsătorim, ne alegem nașii pentru cuplul din care facem parte. Dar care este, tradițional, rolul lor?

 

 

 

Nașii bebelușului

Copilul poate avea un singur naș sau nașă, nu neapărat o pereche. Mai mult, superstițiile românești, ar spune că este de bun augur ca o fetiță să fie botezată de un naș, iar un băiat de o nașă. Desigur, și dansul găinii la nuntă face parte din celebrele „tradiții românești” pe care le putem ignora fără păreri de rău. La fel, și în cazul botezului, nașul sau nașa se aleg în funcție de preferințe. Uneori, este o persoană foarte apropiată părinților, alteori, o prietenă sau un prieten admirat. Asta pentru că, tot anumite credințe, spun că cel mic va „împrumuta” din trăsăturile și calitățile celui care îl ține în brațe la botez.

Tradițional însă, rolul nașului este de a iniția religios copilul, motiv pentru care se și numesc „părinți spirituali”. Totodată, au și rolul de a-și asuma îngrijirea și creșterea lui în cazul în care acesta ar rămâne fără părinți. Pentru prima situație, în ziua de azi, educația religioasă este decisă de părinți, iar pe acest aspect nu se mai pune un accent prea mare. Pentru cazul nefericit în care copilul și-ar pierde părinții, atunci, cu acordul nașilor, se poate face un act notarial prin care aceștia să își asume rolul de părinți adoptivi. Din punct de vedere legal, nașii nu au această obligație, doar pentru că au botezat un copil. Deseori, pentru ca această responsabilitate sau grijă să fie implicită, nașul sau nașa copilului este ales/aleasă din rândul familiei.

 

Nașii de cununie

În multe țări, la o nuntă, este suficient să fie prezenți martori pentru semnarea documentelor ce atestă căsătoria. În România însă, există și tradiția alegerii unei perechi de nași. La fel ca în cazul bebelușului, aceștia ar trebui să ofere un exemplu tânărului cuplu, nașii fiind o pereche căsătorită anterior. Considerând că au deja (ceva) experiență cu viața din timpul căsniciei, ei pot ghida noul cuplu, îl pot consilia și sprijini în momentele dificile. Lesne de înțeles că nașii sunt aleși după afinitățile tinerilor însurăței și că, de regulă, sunt persoane apropiate, care reprezintă un model de urmat.

 

 

Deseori, dacă nașii de botez nu sunt aleși din rândul membrilor familiei, legătura dintre aceștia și copil poate deveni mai distantă sau se poate rupe definitiv de-a lungul timpului. Rolul lor este în mare parte suplinit de către părinți. Nașii de nuntă, pe de altă parte, fiind aleși la maturitate și cu responsabilitate de către tânărul cuplu, au un impact mai mare asupra relației. De aceea, alegerea acestora din urmă, trebuie să țină cont de preferințele ambilor membri ale tânărului cuplu, de nevoile și așteptările lor. Nașii trebuie să știe să fie imparțiali față de cei doi tineri parteneri, să îi încurajeze și să îi sprijine în depășirea obstacolelor. De multe ori, și finii contribuie la consilierea cuplului de nași, în special când diferența de vârstă este una mică.

Pe scurt, în nași căutăm acele persoane care ne pot sprijini, încuraja, respecta și ajuta în momentele de cumpănă. Asemeni prietenilor, ei fac parte din familia pe care ne-o alegem pentru noi înșine și sunt persoane pe care ne bazăm la bine… dar și la greu.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *