Obiceiuri de nuntă asiatice

Fiecare țară are propriile obiceiuri de nuntă, unele mai frumoase, altele mai năstrușnice. Despre datinile cele mai frumoase, aflăm în cele ce urmează.

 

Nunta în India

Pentru indieni, un loc însemnat în ocupă obiceiurile și ritualurile menite să alunge spiritele rele, astfel încât să se asigure că viitoarea tânără familie va avea o căsnicie reușită și o viață fericită. Mireasa de regulă poartă desene cu henna și numeroase bijuterii, iar rochia de mireasă nu este albă ci roșie sau roz.

Data nunții este aleasă de astrologi, pornind de la datele de naștere ale celor doi miri și calculând cea mai potrivită zi pentru unirea lor astrologică.

În timpul ceremoniei tinerii își oferă unul altuia ghirlande de flori subliniind astfel dorința de a se căsători.

În tradiția hindusă, nicio fată nu se poate căsători până ce nu este oferită în căsătorie de către tatăl ei. El este cel care în timpul ceremoniei o conduce către mire, punând mâinile fetei în mâinile bărbatului și, uneori, turnând apă care se scurge de pe mâinile ei pe ale lui.

Pe parcursul ceremoniei, o pulbere roșie-portocalie este presărată parțial pe părul miresei, simbolizând noul ei statut de femeie căsătorită.

 

Nunta în China

În China se consideră că roșul este o culoare aducătoare de iubire și prosperitate, motiv pentru care nu lipsește de la nicio nuntă. Casele viitorilor miri sunt, de regulă, împodobite cu ornamente de această culoare, pentru a atrage belșugul și fericirea pentru viitoarea familie. Ziua nunții este, de asemenea, aleasă în funcție de cele mai bune auspicii astrologice.

În ziua nunții, mirele pornește cu alai spre casa miresei, călătoria debutând cu focuri de artificii și muzică. În fruntea alaiului format din nuntași cărând felinare sau cântând, se află un copil simbolizând dorința mirilor de a avea copii la rândul lor.

Odată ajuns la casa miresei, mirele va fi întâmpinat de domnișoarele de onoare, prietene ale miresei, care o vor proteja, putând solicita ca mirele să îndeplinească diferite ritualuri pentru a-și demonstra vrednicia. Tot ele negociază un preț pe care mirele îl va plăti acestora pentru a i se permite să ajungă la femeie. Acolo ajuns, împreună cu viitoarea soție, fac o plecăciune în fața părinților acesteia înainte de a se întoarce împreună, cu alai, la casa mirelui. Deseori, în pragul casei este aprins un foc menit să alunge spiritele rele, peste care mireasa va sări la intrarea în casă. Miresele din China sunt printre cele mai norocoase, ele schimbând numeroase ținute de-a lungul evenimentului.

 

Nunta în Japonia

Nunțile japoneze au de regulă loc în temple (Shinto) care dispun de o iconografie religioasă, deseori simbolizând separarea dintre lumea spirituală și cea fizică. În aceste temple sacre, tinerii însurăței sunt însoțiți doar de familie și cei mai apropiați prieteni care vor participa la o serie de ritualuri.

Culorile tradiționale japoneze sunt alb și roșu, motiv pentru care miresele își decorează, deseori, rochia albă cu elemente roșii simbolizând norocul. Albul este simbolul virtuții și al răbdării în Japonia. Cele mai tradiționale mirese își vor acoperi capul cu mătase albă, simbolizând modestia.

Obiceiul la nuntă este ca mirele și mireasa să bea sake, luând câte trei înghițituri din trei cupe diferite, iat apoi oferindu-le părinților pentru a lua câte o înghițitură, simbolizând astfel uniunea dintre cele două familii.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *