Educație financiară pentru tinerii căsătoriți

Tinerețea vine cu impulsivitate, cu înflăcărare și dorințe nestăvilite. În speranța că nu acestea sunt motorul unei căsnicii, nu ar trebui să stea nici la baza educației financiare a unui cuplu. Cât de importante sunt finanțele și bugetele în iubire, aflăm în cele ce urmează.
Avem parte de educație religioasă, cu puțin noroc și de cea sexuală, dar cea financiară deseori are lacune. Nu învățăm să ne structurăm un buget, să gândim pe termen lung, să planificăm astfel încât să trăim… pe măsura posibilităților noastre. Iar dacă atunci când suntem singuri nu ne descurcăm prea bine financiar, după căsnicie, problemele nu vor dispărea ca prin minune. Din contră, vor deveni o problemă și mai mare. Cele mai frecvente motive de ceartă într-un cuplu sunt următoarele: sexul, banii și creșterea copiilor. Și, pentru o viață de cuplu armonioasă, este sănătos să discutăm despre toate aceste aspecte încă dinainte de căsătorie.
Din punct de vedere financiar, cei doi parteneri pot fi complet diferiți sau, pot avea aceleași „vicii”. Pe de-o parte, când există diferențe majore – unul este econom, spre exemplu, iar celălalt cheltuitor – este recomandată stabilirea unui reguli de cuplu. Acestea trebuie să gestioneze nevoile ambilor parteneri, dar și ale celei de-a treia entități: cuplul. Respectiv, dacă economia unuia este foarte aproape de zgârcenie, atunci trebuie negociate nevoile și confortul fiecărui partener, la care vor contribui ambii. În sensul acesta, economul va bugeta necesități pe care până atunci nu le calcula. Pentru un cheltuitor în schimb, sunt necesare reguli mai stricte. Mai exact, acesta va stabili un buget lunar, fix, pentru cheltuielile personale, pe care va învăța, de acum înainte, să le administreze diferit. În felul acesta, cei doi țin cont unul de nevoile celuilalt și nu se vor frustra. Altfel, foarte curând apar nemulțumirile, certurile și conflictele majore.
Foarte importantă este și contribuția la bugetul comun, cel în care sunt incluse cheltuielile casei și ale cuplului, precum și bugetul individual al fiecăruia. Evident, sumele pot varia în funcție de venituri – dacă un partener are venituri mai mari, poate contribui mai mult comparativ cu celălalt.
Acestea sunt doar exemple. Sunt cupluri în care cheltuielile casei și cele personale sunt administrate după reguli proprii, iar acest lucru este firesc, cât timp este discutat și acceptat de ambii parteneri. Faptul că unul dintre ei câștigă mai mult și își asumă mai multe răspunderi financiare, nu reprezintă o problemă.
Dificultățile apar și când ambii parteneri sunt cheltuitori. Atunci, discuțiile pot să apară odată cu lipsurile, cu restanțele sau cu datoriile făcute. Pentru un astfel de cuplu este recomandată consilierea financiară. Nu este niciodată târziu să înveți și să schimbi un comportament nociv.
Un prim pas pe care îl faceți împreună este cel privitor la suma pe care, de regulă, tinerii o primesc la nuntă. După achitarea cheltuielilor de nuntă, suma rămasă trebuie gestionată de ambii parteneri. În funcție de situația financiară a cuplului și suma rămasă, aceasta poate fi investită într-o lună de miere sau într-un proiect mai important pentru viitor: o casă, o mașină, bani puși deoparte pentru „zile negre”. Chiar dacă tentația, în special în cazul cuplurilor tinere, este de a cheltui banii și de a-și „trăi viața”, responsabilitatea implică maturizare și acceptarea noilor roluri. Căsnicia atrage după sine reguli noi și adaptarea este necesară. Prin urmare, înainte de a bugeta orice, este bine să ne întrebăm „Oare care sunt planurile noastre pentru viitor?”

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *