Obiceiuri culinare internaționale aducătoare de noroc la nuntă


Câte culturi, atâtea obiceiuri culinare am putea spune. Întrucât deseori atașăm o semnificație mâncărurilor, iată câteva obiceiuri considerate aducătoare de noroc la o nuntă.
În Mexic, mirele și mireasa uneori mănâncă greieri prăjiți, supă de linte și orez cu sirop de agave.
Se spune că greierii și orezul atrag norocul și fertilitatea, iar supa de linte este asociată cu prosperitatea. Privind acest obicei, noi ne-am pierdut motivația de când am citit despre greieri…
Italienii mănâncă migdale la nuntă pentru că tradiția spune că gustul lor dulce-amar este precum viața. Migdalele sunt, în schimb, glazurate, reprezentând astfel o urare de „dolce vita” pentru însurăței. Puțin optimism ajută întotdeauna!
Obiceiuri culinare speciale au și chinezii care mănâncă pește gătit întreg, întrucât cuvântul chinezesc pește sună similar cu cel pentru abundență. Totodată ei consumă și celebrele „pachețele de primăvară” care se spune că aduc prosperitate și datorită faptului că au o culoare aurie. Tot în China se mănâncă și carne de rață la nunți, considerată ca simbol al fericirii și, totodată, pentru faptul că rațele se împerechează pe viață.
Tot pește se consumă și în Maroc, unde tradiția spune că este un simbol al fertilității. Interesant este că în multe culturi, la capitolul obiceiuri culinare la nuntă, sunt incluse platouri de pește, curcan și pui, întrucât carnea albă este considerată ca energizantă pentru mirese…
Pe vremuri, torturile englezești erau cu fructe proaspete sau confiate, iar mireasa avea obiceiul să numere câte stafide găsește în felia ei de tort, pentru a afla câți copii va avea. Tot în privința torturilor, tradiția spune că mireasa trebuie să ia prima înghițitură, altfel nu va avea copii. Nu știm cum reacționează dacă felia de tort este plină de stafide…
În Insulele Bemude, tradiția spune ca pe tort să se regăsească o frunză argintie pentru mireasă, una aurie pentru mire, iar în vârful lui un puiet de cedru, pe care cei doi miri trebuie să îl sădească, el simbolizând dragostea lor care va crește. Iubire și preocupare pentru mediul înconjurător. Iată o tradiție responsabilă!
În Thailanda, tortul miresei este îmbrăcat în tăiței preparați din gălbenușuri și sirop, care arată precum firele de aur și care simbolizează dragostea eternă dintre cei doi miri.
De la o nuntă braziliană, vei pleca acasă cu mărturii, respectiv fursecuri tradiționale care în traducere poartă denumirea de „căsnicie reușită” și se consideră că acestea aduc noroc tânărului cuplu. Oare sunt cu atât mai norocoși cu cât plecăm de la nuntă cu mai multe fursecuri? Ni se pare un schimb echitabil…
În Irlanda, între obiceiurile culinare se numără și prăjitura cu whiskey, care seamănă cu tortul englezilor… mult alcoolizat. În plus, tradiția spune că mirii vor păstra o felie de prăjitură pentru a o mânca în ziua în care li se naște primul copil. Nu știm ce termen de valabilitate are o astfel de prăjitură sau dacă obiceiul se aplică doar în cazul în care mireasa este însărcinată… în luna a noua.
În Ukraina, la nunți se servește korovai, un soi de cozonac ce trebuie preparat împreună de către rudele mirelui și cele a miresei și care simbolizează uniunea celor două familii. Ce prilej mai bun pentru a se împrietenii cele două familii?
Cu prietenie,
Echipa Occidentului 12

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *